Jump to content

.ƓσらѕƐη.

Administrators
 • Content Count

  131
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

7 Neutral

1 Follower

Recent Profile Visitors

264 profile views
 1. Ştiaţi că… Teorema lui Pitagora a fost formulată pentru prima oara în Babilon? Deşi teorema i se atribuie astăzi filozofului şi matematicianului grec antic Pitagora, aceastaa fost cunoscută de mai toate civilizaţiile antice printre care: indienii antici, asiro-babilonienii, egiptenii antici, chinezii antici. Teorema lui Pitagora afirmă că “în orice triunghi dreptunghic, suma pătratelor catetelor este egală cu pătratul ipotenuzei”. Dacă se notează cu a şi cu b lungimile catetelor unui triunghi dreptunghic iar cu c lungimea ipotenuzei acestuia, atunci teorema lui Pitagora afirmă că: a^2 + b^2 = c^2\!\, Reciproca este adevărată: oricare ar fi trei numere pozitive a, b, c astfel încât a2 + b2 = c2 , există un triunghi cu laturi de lungimi a, b, c, iar unghiul dintre laturile de lungimi a și b va fi drept. Se crede însă că Pitagora a fost primul matematician care a şi demonstrat-o.
 2. Ştiaţi că… La data de 4 iulie se sărbătoreşte Ziua Independenţei Statelor Unite ale Americii? Ziua Independenţei Statelor Unite ale Americii este o sărbătoare federală pin care se comemorează adoptarea la data de 4 iulie 1776 a Declaraţiei de Independenţă faţă de Regatul Marii Britanii. Relaţiile dificile dintre Regatul Marii Britanii şi cele 13 colonii ale sale din America de Nord s-au transformat treptat într-un război. Declaraţia de Independenţă a fost concepută de Thomas Jefferson, al treilea preşedinte al Statelor Unite, iar John Adams şi Benjamin Franklin au adus unele modificări. Ziua Independenţei a fost sărbătorită, pentru prima dată oficial, în statul Massachussetts, în 1781, iar în prezent, familiile de americani petrec această sărbătoare în toate colţurile lumii.
 3. Ştiaţi că… Polenul poate călători prin aer cca 650 de km? În acelaşi timp, polenul poate fi dus de curenţii de aer până la o înălţime de 3000 de metri. Polenul este o pulbere de obicei galbenă, constituită din grăuncioare microscopice, ce provin din anterele staminelor. Polenul are ca sursă potenţială peste o mie de flori diferite, iar compoziţia şi proprietăţile sale sunt foarte variate. Polenul este o substanţă ce se găseşte în florile care au înflorit sau sunt îmbobocite, dar pe cale să se deschidă. El se aduna pe picioruşele albinelor, iar acestea îl transportă din floare în floare, pe măsura ce caută nectar. Albinele secretă apoi nectar şi enzime speciale în polenul colectat din flori, formând ceea ce cunoaştem ca “polenul de albine”.
 4. Ştiaţi că… La data de 3 iulie 1906 s-a născut Horia Sima, conducătorul Legiunii Arhanghelul Mihail? Horia Sima s-a înrolat în Mişcarea Legionară în octombrie 1927 şi a desfăşurat o intensă activitate de impunere a ideologiei legionare participând activ la toate atacurile teroriste. În octombrie 1935, Corneliu Zelea Codreanu înfiinţează Regiunile Legionare, numindu-l pe Horia Sima – Șef al Regiunii a IX-a – Banat. În octombrie 1939, Sima fuge în Germania, iar în ianuarie 1940, preia conducerea grupului legionar din Berlin împreună cu Constantin Papanace. La 14 septembrie 1940, lua fiinţă «Statul naţional-legionar român», iar Horia Sima a fost numit vicepreşedinte al consiliului de miniştri. Din această funcţie a organizat în această perioadă şi Poliţia Legionară. După o activitate intensă în perioada 1940 – 1945, Horia Sima a fost condamnat la moarte în contumacie iar Garda de Fier a fost scoasă în afara legii. Reuşeşte să fugă din România şi se refugiază Germania, Italia, Franţa şi Spania unde i se acordă statut de refugiat politic de către regimul fascist al generalului Franco.
 5. Ştiaţi că… La data de 02 Iulie 1504 a încetat din viaţă domnitorul Ştefan cel Mare? A domnit aproape 50 de ani, durată care nu a mai fost egalată în istoria Moldovei. Astfel în acea perioadă, Moldova a dus multe lupte pentru independenţă împotriva mai multor vecini, cum ar fi Imperiul Otoman, Regatul Poloniei precum şi Regatul Ungariei. În vremea lui Ştefan cel Mare, Moldova se întindea peste toate ţinuturile de la Carpaţii răsăriteni până la Nistru. Ţara era apărată de cetăţile de la Soroca, Tighina şi Cetatea Albă pe Nistru, cetatea Chilia la Dunăre, cetăţile Hotinului şi Sucevei la Nord, spre Carpaţi Cetatea Neamţului, iar pe Siret Cetatea Nouă a Romanului. În cursul domniei sale Moldova a cunoscut o dezvoltare fără precedent, domnitorul s-a impus în luptele cu vecinii mult mai puternici.
 6. Ştiaţi că… Plaja Mamaia este cea mai mare plajă a litoralului românesc? Considerată o perla litoralului românesc, actuala stațiune a fost inițial un sătuc dobrogean costier tipic, cu pescari greci și lipoveni, oieri români și crescători de cai tătari, denumirea provenind de la un proprietar tătar al locului din vremea stăpânirii turcești, pe nume Mamai. Plaja Mamaia are o lungime de 10 km, începe de la Hotelul „Parc” şi se termină la „Hanul Piraților”, având o lățime ce variază între 100 și 200 m la nord și 50-100 m la sud. Locaţia actuală a staţiunii era neconstruită până în anul 1906, când apar primele cabine de lemn reunite sub două Pavilioane, terminate cu câte un foișor şi o punte care înainta în mare. Inaugurarea primelor construcții a avut loc în anul 1906, pentru ca în cursul anului 1920 acestea să fie distruse de un puternic incendiu. După încheierea Primului Război Mondial, se începe amenajarea staţiunii odată cu construirea rezidenței de vară a familiei regale, în actualul Club Castel. În anul 1935 se construiește Cazinoul iar în anul 1934 apare primul hotel care era de fapt o vilă mare denumită vila Albatros.
 7. Ştiaţi că… La data de 28 iunie 1919 a fost semnat Tratatul de la Versailles? Acesta este un tratat de pace creat ca rezultat al negocierilor de 6 luni purtate la Conferinţa de Pace de la Paris din anul 1919, ce a dus la încheierea oficială a Primului Război Mondial între forţele Aliaţilor – Franţa, Anglia, SUA, Italia, Japonia, Polonia, România, Serbia, Cehoslovacia şi cele ale Puterilor Centrale – Germania, Austro-Ungaria, Imperiul Otoman, Bulgaria. Tratatul stipula ca Germania să-și asume completa responsabilitate pentru declanşarea războiului şi să plătească reparaţii de război trupelor aliate. Germania pierdea teritorii în favoarea ţărilor vecine, suferea o severă limitare a forţelor militare şi a fost deposedată de coloniile sale africane şi cele de dincolo de ocean.
 8. Ştiaţi că… La data de 28 iunie 1914 a fost asasinat Arhiducele Franz Ferdinand al Austriei? Arhiducele austro-ungar Franz Ferdinand şi soţia lui, Sophia au fost asasinaţi de studentul sârb Gavrilo Princip, atentatul de la Sarajevo a constituit motivul începerii Primului război mondial, în luna august 1914. Gavrilo Princip a făcut parte dintr-un grup de cincisprezece asasini, susţinuţi de Mâna Neagră, o societate secretă fondată de naţionalişti pro-sârbi, cu legături în armata Serbiei. Asasinatul a amorsat tensiunea gravă care exista deja în Europa. Primul Război Mondial s-a dovedit a fi o ruptură decisivă cu vechea ordine mondială, marcând încetarea finală a absolutismului monarhic în Europa. Patru imperii au dispărut de pe harta Europei: German, Austro-Ungar, Otoman şi Rus. În acest context, cele patru dinastii ale lor, Hohenzollern, Habsburg, Otoman şi Romanov, care au avut rădăcini ale puterii încă din timpul cruciadelor, au căzut după război.
 9. Ştiaţi că… La data de 27 iunie 1940 are loc Consiliul de Coroană în care s-a decis cedarea Basarabiei către sovietici? Consiliul de Coroană a fost o structură politică cu caracter consultativ care funcţiona pe lângă regele României şi care era compusă din membri selectaţi de acesta, de regulă, dintre foştii prim-miniştri şi şefii partidelor politice importante, la care se adăugau membrii Guvernului. Rolul Consiliului de Coroană era de a discuta decizii majore cu privire la politica României şi la dinastie. Pe data de 26 iunie 1940, la ora 22:00, Comisarul poporului pentru afaceri externe al URSS, Viaceslav Molotov, i-a prezentat ambasadorului României la Moscova, Gheorghe Davidescu, un ultimatum prin care i se cerea României „retrocedarea” Basarabiei până pe 28 iunie şi „transferul” părţii de nord a Bucovinei către Uniunea Sovietică. Al doilea ultimatum din data de 27 iulie a cerut evacuarea administraţiei şi armatei române din Basarabia şi nordul Bucovinei în termen de patru zile. Decizia de acceptare a ultimatumului sovietic a fost luată în cadrul Consiliului de Coroana din noaptea de 27 – 28 iunie.
×
×
 • Create New...